30 octombrie 2014

Inspecție

       Nu am mai scris nimic despre ce face Ștef la grădiniță. Azi a fost zi de inspecție, iar încăperile au fost amenajate foarte frumos.
      

Sala de joacă
 

 
 
 
Sala de activități




 


Holul de la intrare, unde sunt expuse zilnic lucrările lor

 
 

Gata de plecare
 

Mutră în fața grădiniței
 
 
      Acum 2 săptămâni am avut prima încercare, ca să zic așa. Eram cât pe-aci să fim obligați să-l înscriem pe Ștefan la cursul optional de dans, curs pe care nu ne-am dorit să-l facă. Printr-un concurs de împrejurări, s-a întâmplat ca Ștefan să fie în prima ședință singurul copil care nu era înscris la dans, motiv pentru care educatoarea mi-a dat de înțeles că în această situație trebuie să-l înscriu și pe el, mai ales că el chiar dansase. Eu nu m-am tulburat prea mult și am zis că dacă asta e singura soluție, îl voi da la dans. Deși în adâncul sufletului nu-mi doream acest dans, pentru că așa simțeam, nici varianta cealaltă nu mi se părea o tragedie. Nașii, împreună cu soțul au fost cei care m-au făcut să încerc totuși să fac ceva, nu doar să accept situația. Ei s-au lamentat destul de mult pe tema dansului, prezentându-mi efectele negative etc. Eu m-am tulburat abia după ce am vorbit cu ei, pe de-o parte pentru că niciunul din ei nu era direct implicat în problemă, cum eram eu, pe de altă parte, deoarece mi se părea că eu am o stare de pace pe care ei nu au dreptul să mi-o strice. În fine, mă bucur că m-au determinat să acționez, așa că cu următoarea ocazie am vorbit cu educatoarea ca Ștefan să se joace în cealaltă sală în timpul dansului. Minunea Maicii Domnului a fost că educatoarea, foarte deschisă, mi-a spus că mai sunt 2 copii care nu sunt înscriși și că vor sta toți trei să se joace. (Fun fact: ceilalți doi se numesc Ștefan și Ștefania)
 
 
 


29 octombrie 2014

Materii

      Această postare și precedenta fac parte din planul pe care încerc să îl realizez în legătură cu ce aș vrea să fac acasă cu copiii. Am numerotat noțiunile în funcție de gradul de dificultate, începând, firește de la cele mai ușoare.

  • MATEMATICĂ -
    1. expunerea la muzică de Mozart, Bach, Beethoven
    2. numerele - vizualizare și memorare
    3. numărare
    4. mulțimi
    5. fracții (sfert, jumătate, întreg)
  • LIMBA ROMÂNĂ -
    1. denumirile obiectelor din jur (flash-cards, cărți cu imagini)
    2. cititul poveștilor de către părinți
    3. literele - vizualizare și memorare
    4. alfabetul
    5. memorat poezii
    6. pus să povestească
  • LIMBI STRĂINE -
    1. denumirea obiectelor din casă, flash-cards, deocamdată oral
    2. expunere la limbi străine prin vorbit copilului, cântece, povești, desene
    3. învățarea noțiunilor din alte domenii în paralel (numerele, literele, părțile corpului) 
  • GEOGRAFIE -
    1. arătat copilului pe hartă continentele, oceanele, țările mai mari
    2. steagurile câtorva țări
    3. marile unități de relief + dispunerea în România

  • ISTORIE -
            1. ascultat cântece patriotice (Ștefan, Domn cel Mare, Marșul lui Iancu, Ultima noapte a lui Mihai Viteazul etc.)
            2. portretele celor mai cunoscuți domnitori, asocieri cu numele lor, pentru copii mai mari: asocieri cu secolul/anii domniei
          3. pentru istoria universală (la copii mai mari): harta cu primele mari imperii 

  • FIZICĂ + CHIMIE - diverse experimente explicate, accent pe relația cauză-efect

  • BIOLOGIE (PLANTE) + ZOOLOGIE- imagini și denumiri ale plantelor/animalelor dintr-o anumită regiune

  • ANATOMIE -
    1. părțile exterioare ale corpului
    2. simțurile
    3. organe interne (sunt bune machetele și planșele)
    4. sistemele funcționale
  • SPORT - Ștefan poate să facă și îi plac podul, rostogolirile, statul în cap spijinit de perete (element propriu), gimnastica ușoară se poate începe cu înotul, restul de sporturi sunt contraindicate la această vârstă, voi explica mai încolo de ce.

  • DESEN/ARTĂ -
    1. de la 1 an: pictură cu degete, pensulă, carioci, creioane colorate
    2. de la 3 ani: lipici cu sclipici, ștampile, abțipilduri, plastelină
    3. copii mai mari: tangram, colaje, origami, șabloane (pt vârste mici se folosesc bureți)
    4. activități complexe: pictură pe hârtie/ceramică/sticlă/lemn, filigram, quiling, traforaj, pirogravură, olărit, modelaj - ceară/plastelină/ipsos, desen prin răzuire.     

16 octombrie 2014

Homeschooling și o listă

      După câteva luni de tatonare a terenului în legătură cu varianta de educație pe care o prefer pentru copiii mei (luni în care m-am stresat mai puțin decât mă așteptam), m-am decis să încerc combinarea celor două curente care dau junghiuri părinților (homeschool-școală de stat). După cum am spus, l-am înscris pe Ștefan la grădiniță. După prima săptămână, care a fost de foc, apele s-au liniștit, iar Ștef îmi spune zilnic că îi place la grădiniță, ceea ce e de bine.
      Însă odată cu începutul grădiniței, îndemnată de soț și urmând exemplul nașei care s-a înarmat cu cărți de activități, m-am gândit că trebuie să mă implic mai mult în educația copiilor, măcar a primilor 2, căci dacă ajung la 6-7, nu o să reușesc decât să ofer afecțiune celor din urmă, așa cum spunea Ecaterina într-o postare.
      Deocamdată nu dispun de o bază de materiale foarte bogată, însă mi-am alcătuit un plan pe care să-l îmbogățesc pe parcurs. Așadar, iată materiile care trebuie să facă parte din cultura generală a unui om, după părerea mea:
    1. MATEMATICĂ
    2. LIMBA ROMÂNĂ
    3. LIMBI STRĂINE
    4. GEOGRAFIE
    5. ISTORIE
    6. FIZICĂ
    7. CHIMIE
    8. BIOLOGIE (PLANTE)
    9. ZOOLOGIE
    10. ANATOMIE
    11. SPORT
    12. DESEN/ARTĂ
    13. MUZICĂ
    14. RELIGIE
     
     Opțional și pentru copii mai mari se pot introduce: ECONOMIE, LOGICĂ, PSIHOLOGIE, FILOZOFIE (sunt destul de dificil de predat în varianta homeschool, probabil părintele ar trebui să cunoască foarte bine materia sau să știe să selecteze noțiunile fundamentale).

      Voi încerca să detaliez lista cu noțiunile care ar putea fi învățate de copii între 0 și 3 ani - 3 ani jumătate.