11 februarie 2015

Pentru cine...

      ...se intreabă cum se îmbrăcau oamenii în vremurile biblice (source):
 
 
Arhiologie Biblică - Viaţa în timpul perioadei biblice - Hainele, îmbrăcămintea
Haina Bărbătească
Haina bărbatului. Cei mai mulţi dintre bărbaţii evrei au purtat „haina inferioară - haina de desubt" şi „haina exterioară - haina de deasupra", sandale. Spre deosebire de contemporanii noştri, ei nu se uitau la modă, fapt pentru care hainele lor nu sa schimbat de-a lungul secolelor (La majoritatea arabilor moderni vestimentaţie sunt adesea foarte asemănătoare, pentru că astfel de îmbrăcăminte este cel mai potrivit pentru ţările cu climat cald din Orientul Mijlociu).
Costum bărbătesc(tunica).
„Haina inferioară - haina de desubt", care este adesea numit tunică, semăna foarte bine cu cămaşa care este o haină uşoară pentru organism. Aceste tricouri se făceau din lână, bumbac sau in. Unele tunici erau cu mânici scurte pentru comoditatea mâinilor iar altele erau cu mâneci lungi. Sub această tunică bărbaţii, uneori, purtau lenjerie intimă de corp - o înfăşurătoare. Deseori, tunică era strânsă la brâu de o curea din piele sau ţesătură. La brâu să punea uneori un săculeţ pentru bani (Mc. 6:8). Uneori bărbaţii când aveau muncim mai grele, ei îşi ridicau poalele tunicii la brâu, sub centură. În timpul perioadei biblice, o haină speciala de noapte(pijamaua din timpurile noastre) nu a fost, pur şi simplu oamenii îşi lăsau poalele tunicii în jos şi plecau la culcare, în tunici.
(În imagine: Stânga: oameni de multe ori ridicau poalele tunicei în timpul de lucru în câmp. În centru: Un costum bărbăţesc evreiesc. Dreapta: costum de un om bogat

.)

Mantia

Bărbaţii purtau „haina exterioară - haina de deasupra"(sub formă de halat), mantie (haina de ploaie, rochie mari lung). Această mantie era fabricată din lănă şi o foloseau pentru înfăşurarea corpul în scopuri de protecţie, încălzire. Această mantie avea, la nivelul mânilor, nişte tăieturi pentru mâini. Pentru timpul de somn mantia servea ca şi aşternut, lengerie. La oamenii mai bogaţi această mantie era prelucrată din mătase scumpe, cu mâneci largi şi filacterii albastru (Mt. 23:5).

Decorul - Bijuteriile
Bărbaţii purtau bijuterii şi obiecte de decor. Nu de puţine ori acesta fiind un inel pe deget sau pe un cablu purtat la gât. Uneori aceste inele se foloseau şi ca obiecte de sigiliu a scrisorii. Fiecare inel lăsa pe ceara moale urme speciale proprii(numit un sigiliu), care era şi o mărturie a persoanei care a trimis această scrisoare. Unii oameni, de asemenea, purtau amulete, în baza credinţei că vor ajuta la izgonirea duhurilor rele.
Aranjatul părului şi obiectele de acoperire a capului.

Bărbaţii se tundeau cu foarfecele şi îşi rădeau părul cu aparate de ras(cu lămi lungi). Uneori oamenii dând speciale jurămintele şi nu se tundeau perioade lungi de timp. Bărbaţi de multe ori purtau un acoperământ în formă rotundă, împodobite pe margine cu panglici de ţesătură.


Haina femeiască.
În timpul perioadei biblice femeile purtau haină asemănătoare celei bărbăteşti.
Mantia
La fel ca bărbaţii, femeile purtau tunici din lână, bumbac sau in, dar tunici femeieşti erau de obicei de culaore albastră şi a ajungeau până la glezne. Tunicile de femei aveau brodată o gradaţie triunghiulară cu cosători pe margini. La fel ca bărbaţii, femeile ridicat poalele tunicii, în timp ce îndeplineau unele munci, cum ar fi aducerea apei. Haina de deasupra la femei era mai lungă decât cea a bărbaţilor - ea acoperea partea de jos a piciorului şi şi era prinsă la brâu cu o curea.
Încălţămintea
Ca şi bărbaţi, femeile, de obicei purtau sandale din piele. Cureluşa se afla între degetul mare şi al doilea deget, iar apoi cuprindea călcâiul (Lc. 3:16).
Parfumul
Femeile se foloseau de uleiuri parfumate: tămâie şi smirnă din Africa, aloe şi nard din India, şofran din Palestina şi aşa mai departe.
Decorul - Bijuteriile
Femei evreişti purtau o mulţime dea bijuterii, incluzând şi brăţări la încheieturile mâinilor sau deasupra cotului şi la picioare, care emiteau sunetul atunci când se mişcau.
Femeilor evreieşti foloseau cosmetica, vopseau buzele şi uneori îşi vopseau degetele de la mâini şi picioare cu vopsea roşie, numit Henna(rus- хной) (Isaia. 3: 18-21).
Acoperirea capului.
Pe capul femei atârnau o sumedenie incredibilă de materii, care erau ţinute de nişte cordoane împletite, care ajuta şi la protejarea de soare. De multe ori femeile, în special cele necăsătorite, din modestie, purtau faţa văl (Geneza. 24:65). Femeile evrei purtau părul lung şi adesea îl împleteau în cozi.

Sandalele(încălţămintea)
De obicei, purtua sandale simple din piele, uneori chiar şi cu tălpi de lemn. Astfel de sandale au purtat şi ucenicii lui Iisus (cf. Mc. 6:9). Evreii îşi scoteau încălţămintea lor, odată cu intrarea în casă , şi îşi spălau picioarele înainte de a călca în interior Persoane cele mai sărace umblau desculţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu