11 februarie 2015

Sola Scriptura

      În acest articol am găsit niște idei interesante ale unui pastor protestant convertit la ortodoxie, John Whiteford, cu privire la problema abordării sectarilor. El compară mulțimea grupurilor protestante cu o Hydră a ereziilor.
      Ceea ce au în comun aceste grupuri (care se pare că sunt peste 20.000 și aproape zilnic apare unul nou), este modul greșit de a folosi Scriptura. Fiecare consideră că abordarea lui este cea corectă, iar dacă asiști la o discuție între un baptist și un protestant, de exemplu, vei observa că discuția lor nu va duce nicăieri, deoarece amândoi sunt de acord cu interpretarea individuală a Bibliei.
      El mai spune că noi, ortodocșii, pentru a putea purta un dialog cu un protestant, trebuie să cunoaștem bine rădăcinile credinței sale, modul de închinare etc. Ca fost protestant, Whiteford a fost surprins de ortodocșii care se minunează de convertirile protestanților (care, spune el, sunt din ce în ce mai numeroase în America).
      Despre Martin Luther spune că ar trebui să apreciem motivele pentru care a promovat doctrina Sola Scriptura, deoarece acestea au fost determinate de dorința lui Luther de a lupta împotriva abuzurilor și corupției Bisericii Catolice de la acea vreme. El considera că tradiția este vinovată pentru aceste abuzuri și, prin urmare, trebuie urmată doar Scriptura, însă din tradiție a căutat să elimine doar părțile corupte.
      Acestea sunt ideile pe care le-am găsit eu intersante, articolul este mai lung și tratează, în continuare, problema doctrinei despre care vorbeam mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu