A fost un moment când am crezut că întrebarea ,,Dacă Dumnezeu e bun, de ce permite să se întâmple în lume crime, violuri, catastrofe etc.?" este un exercițiu de gimnastică mentală cu care ne place să cochetăm din când în când atunci când vine vorba de paradoxurile Domnului, căci în ortodoxie sunt multe, după cum a arătat și N. Steinhardt în scrierile sale. Dar am văzut că unii oameni chiar se tulbură de acest paradox și primesc în mintea lor gândul diavolesc că Dumnezeu nu este, prin urmare, chiar atât de bun sau, altfel spus, uite că I-am găsit nod în papură Celui ce a creat și nodul și papura și pe om cu tot cu cugetul lui slab.
Răspunsul clasic la această întrebare trebuie căutat, bineînțeles, în semnificația conceptului de liber arbitru. Dar o astfel de întrebare, chiar nerostită, denotă îndrăzneală și cu siguranță slăbiciunea sufletului celui care și-o pune. De ce slăbiciune? Pentru că suntem chemați la luptă cu noi înșine, cu patimile noastre, cu neputința noastră. De ce spune Iisus că Împărăția Cerurilor trebuie căutată în noi, că este în noi? Pentru că acolo trebuie dusă lupta, în noi.
Personal, mi se pare greu să ,,privești" înlăuntrul tău, de fapt mai dificil este să pricepi cu mintea ce înseamnă introspecția aceasta, căci odată ce ai înțeles-o, exercițiul întoarcerii către sine se ușurează prin experiență. Seamănă un pic cu a înțelege un sistem filosofic, pe care trebuie să-l pricepi cu mintea, deoarece nu te ajută imaginile. Slavă Domnului că pentru acest lucru nu trebuie să căutăm prin cărți tehnici, ci darul vine de la El dacă și noi dorim lucrul acesta.
Ei, și după ce ,,te-ai văzut", ajungi să cunoști nu doar cât ești de slab, ci și CÂTE poți face. Și nu acel poți face trâmbițat de cărți tip ,,Cum să reușești în viață", ci acel poți face al sfinților, al mărturisitorilor, chiar al mucenicilor, dacă ți se dă un astfel de lucru, căci fiecare este chemat să devină sfânt. Apropo de asta, abia aștept să scriu un post despre ce înseamnă sfânt, căci înseamnă altceva decât știam...
Oricum, ideea este că, stai liniștit, nu Dumnezeu este responsabil pentru crimele, violurile și catastrofele din lume, dar poți spune că Dumnezeu le îngăduie, deci, vezi, acesta era un cuvânt mai potrivit. De fapt, și a permite este sinonim cu îngăduie, până la urmă diferența trebuie făcută, nu în sintaxă, ci în starea sufletească cu care se pune această întrebare...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu